Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Vin smaking

Vin smakingMan må ikke være vin ekspert for å ha vin smaking hjemme med gode viner, men det vil lønne seg å lese litt på forhånd. Det behøver ikke å være de tyngste vin bøkene. Det finnes mange vin bøker for nybegynnere i bokhandelen.

Husk at det viktigste er at en er i hyggelig lag hvor man har det koselig og sosialt. Men hvorfor ikke prøve å finne ut hva det er en liker med de forskjellige vinene og utvid variasjonen på både navn, distrikt, land og druetyper.

Da finner man fort ut hvilken vin som passer til den og den matretten og hvilken vin som en vil kose seg med på lørdagskvelden.

Før starten
Smakssansene fungerer best på formiddagen men det er sjeldent det passer å begynne vinsmaking kl 10.00 om morgenen. Men et råd er at jo tidligere dere begynner jo bedre er det. Dufter virker forstyrrende, så røyking, parfyme og etterbarberingsvann er bannlyst. Gjør gjerne notater under smakingen. Nummerer vinene og gi karakter etter utseende, bouquet, smak og ettersmak.

Anbefaler også at det ikke er for mange personer med under utprøvningen.Regn 10 personer per flaske. Det blir ca. 7 cl. per. person. Det bør være et eget glass til vær vin, på den måten vil duft og smak kunne sammenlignes med de øvrige vinene. Man kan også gå tilbake og kontrollere inntrykket senere i seansen. Ha gjerne vann eller mineralvann ved siden av som skyllevann for å rense munnen når en går over til neste vin. Brød bør også være som en del av tilbehøret.

Fremgangsmåte
Når man skal kjøpe vin til smaking, anbefales viner fra forskjellige områder for å finne ut hva som er typisk for disseVin smaking områdene, hvilke karaktertrekk de ulike druetypene har, hvor lette eller tunge vinene er osv.

Andre ting:
·
Vin fra samme distrikt i forskjellige år
·
Vin fra samme år, men forskjellig distrikt
·
Vin fra samme år og distrikt
·
Vin fra samme produsent i forskjellige år

Det er også viktig at det ikke er for mange viner. 4 til 8 flasker er passe. Når det gjelder rekkefølgen er reglene det samme som vin til mat, tørr før søt, ung før gammel og enkel før stor. Temperaturen på vinen er viktig. Hvis det er mange mennesker i et lite rom så stiger temperaturen raskt, så vinen bør være litt kaldere enn anbefalt.

Prøven kan være åpen, det vil si at alle opplysninger er tilgjengelig for deltagerne eller man kan ta en blind test der alle opplysninger holdes tilbake inntil seansen er over. Er man nybegynner så anbefales åpen smaking til en er litt mer erfaren og deretter ta blindtest for å gjøre det mer spennende.

Selve smakingen bør ledes av den som har mest erfaring, slik at den er en form for ordstyrer. Når det gjelder vinsmaking, så er det vanlig for profesjonelle smakseksperter å spytte ut vinen de smaker. Men dere behøver ikke å gjøre dette. Meningen med hjemme smaking er jo at dere skal kose dere og ha det sosialt.

Farge
Gjennom fargen kan man få vite en del om vinen. Hvis vinen er lys er den som oftest enkel og lett. En kan si at jo mørkere farge, jo kraftigere og innholdsrik er vinen. Er fargen rød mot blå, er vinen ung og bør kanskje modnes litt til. Er vinen rødbrun med lysere innslag i kantene er den trolig ferdig utviklet. Hvite viner er lysere gjerne noe grønnaktig i fargen mens eldre er mørkere. Søte viner er mer gyllen i fargen og eldre søte viner har mer farge.

Utseende Vin smaking
Vinen skal være gnistrende klar. Uklarhet er et faresignal, og kan bety at vinen er ødelagt.Men husk at på gamle viner kan vinen ha et grumsete preg, det er gjerne bunnfallet som gjør dette. Da må vinen dekanteres før den drikkes.

Noen viner kan inneholde krystaller som kommer av avleiringer ved temperaturskiftninger men dette har sjeldent innvirkning på vinen.

Når man har vinen i glasset og ruller den, vil en se at vinen henger i glasset, lange tynne striper av væske som renner mot bunnen. Det er glyserinen i vinen som gjør dette, mye glyserin er et tegn på at vinen har stor karakter og mye smak. Glyserin er et kvalitets stempel.

Bouquet
Ved hjelp av bouqueten kan man finne ut om vinen er i orden, om den har hatt en normal utvikling.Er det korksmak i vinen vil man kunne lukte dette. Duften forteller gjerne hvor vinen kommer ifra og hvilke druetyper som er brukt. For å få best mulig inntrykk av bouqueten, bør man dreie glasset raskt dermed frigjøres duftene.
Smak
Det første som skjer når en smaker på vinen er at vi får et umiddelbart inntrykk, dette kaller vi for anslaget. Deretter får vi et mer helhetlig inntrykk, som om den er søt, tørr, syrlig, rikelig med tannin eller garvesyre, osv. Er det mye garvesyre merkes det ved at tennene blir tørre (vinen snerper). Balanse mellom syre og sødme er viktig, God balanse mellom de forskjellige bestanddeler gir høy karakter. Når det gjelder avslutningen, gir viner som smaken henger lenge igjen etter, høy poengsum. Det er ikke alltid like lett å finne ut hva vin smaker, dufter eller hvordan den ser ut. Så her er noen ledetråder på veien.
Uttrykk til bruk av vurdering av vin

Utseende Duft Smak/ ettersmak   Utseende Duft Smak/ ettersmak
Blåskjær Lukket Fatkarakter Brunlig Åpen Lukket
Gråelig (om rosevin) Aromatisk Åpen Moden rød Kraftig Flintpreg
Mursteinsrød Frisk Grønn Stråfarget Fulltonende Lang
Gylden Gjærkarakter Kort Madeirisert Svovel
Purpur Kork Elegant Brilliant Muggen Besk
Klar Tung Fyrrig Uklar Sur Tynn
Funklende Skarp Fyldig Ren Fyldig Rund
  Sart Bløt   Stall Flat
  Fatkarakter Fruktig   Blomster Stram
  Krydret Robust   Fruktig Spiss
  Solbær Stor   Bringebær Rasepreget
  Honning Fast   Cedertre Trett
  Blyantspiss Nøttekarakter   Krydret  
  Fersken     Vinøs  
Prøvesmaking Skjema: (PDF)
Prøvesmaking av vin - Vin bedømmelse - Vurdering av vin/skala til 20

Tilbake til vin

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner