Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Servise

De første tallerkenene var skiver av tre. Folk la kjøttet eller fisken på treskiver og skar stykker som de spiste med fingrene. Etter hvert som forskjellige metaller og steingods ble tatt i bruk, utviklet tallerkenen seg slik vi kjenner den i dag.

Basisbestikk Liten kniv og gaffel
Når vi skal dekke til selskaper eller enkle menyer benytter vi som oftest et begrenset antall bestikktyper. Dette kaller vi basisbestikk. Basisbestikk er utgangspunktet for all oppdekking, enten alene eller sammen med spesialbestikk. Til forretter, både kalde og varme.

Smørkniv
Liten butt kniv uten egg. Legges på kuvertasjetten og benyttes når det serveres brød og smør.

Suppeskje Fiskebestikk
Til alle typer supper. Størrelsen på skjeen kan variere. Suppeskje til suppe i kopp er ofte mindre enn skje til suppe i suppetallerken. Til innbakte og gratinerte supper, supper med garnityr av fisk, skjell osv, benyttes i tillegg en liten gaffel. Gaffelen plasseres da på venstre side eller ved siden av skjeen til venstre for den. il mellomretter og hovedretter av fisk. Gaffelen er tretannet og bred. Den brede kniven er perfekt til å skive og rense fisk med. Hvis garnityret er lett kokt med hard kjerne lønner det seg å dekke med vanlig kniv i tillegg.

Kjøttbestikk Dessertbestikk
Stor kniv og gaffel til mellomretter og hovedretter av kjøtt. Gaffelen er firetannet, og kniven har en ganske skarp egg. Det finnes også biffkniv. Den er spiss og har en skarp sagtannet egg som gjør den velegnet til kjøttretter. Til desserten dekkes det med liten skje og gaffel. Til sammen utgjør skjeen og gaffelen et universalredskap som egner seg til de fleste desserter. Er det ost til dessert, byttes skjeen ut med liten kniv.

SPESIALBESTIKK
Meningen med alle typer bestikk er at måltidet skal inntas på en enkel, hygienisk og enkel måte.
Det er ikke alle matretter som er like enkelt å innta med bare basisbestikket og derfor har man utviklet bestikk som vi omtaler som spesialbestikk. Spesialbestikket benytter en gjerne sammen med basisbestikket.:

Hummergaffel Krepsekniv
Hummergaffelen er en lang og smal gaffel med to korte tenner. Laget for å kunne pirke ut hummerkjøtt av klo og bein. Den legges på kuvertasjetten ved oppdekking. Det finnes også hummertang til å knekke bein og klo hvis en ikke har gjort dette før servering. Til deling av krepsen brukes krepsekniv. Den er kort, spiss og kraftig. Den korte og kraftige krepsegaffelen er mindre brukt.

Østersgaffel Snegletang
Østers serveres som oftes ferdig åpnet i skjellet liggende på is. Østersgaffelen er skjeformet, tretannet gaffl.Legges på kuvertasjetten. Spesialtang for å holde sneglehuset mens man spiser. Ved siden av tangen brukes en liten smal, totannet gaffel til å pirke ut sneglen med.Tangen plasseres på kuvertasjetten.

Gourmetskje Druesaks
Den er flat, spesialkonstruert kuvertskje for saus. Legges gjerne på skrå på høyre side. Gjerne parallelt med glassrekken. Kort, kraftig saks som brukes til å klippe druene løs fra klasen. Legges på selve fruktfatet som for eksempel gjør med nøtteknekkeren.

Skyllebolle
Skyllebollen brukes ofte i sammen med retter som krever spesialbestikk. Benyttes der fingrene kommer i berøring med maten for eksempel til reker, kreps, hummer, østers og frukt. Man bruker gjerne en liten bolle av glass eller metall. Bollen fylles med lunket vann og legg gjerne sitronbåter eller roseblader oppi. Skyllebollen plasseres på en asjett med serviett under. Plasseres i overkant av tallerken, mellom tallerken og kuvertasjetten. Hvis man ikke anvender skyllebolle kan det benyttes våtserviett. Plasseres på samme måte som skyllebollen. ( bruk tøy serviett)

OPPDEKKING TIL SPESIALRETTER

Artiskokk Asparges
Liten kniv og gaffel, stor tallerken og skyllebolle. Liten kniv og gaffel, aspargesklype, stor tallerken og skyllebolle.

Blåskjell Froskelår
Liten kniv og gaffel, skje, dyp tallerken og skyllebolle. Liten kniv og gaffel, liten tallerken og skyllebolle.

Hummer Kaviar
Liten kniv og gaffel, hummergaffel, (hummertang) stor tallerken og skyllebolle. Liten kniv og gaffel, kaviarspade og liten tallerken.

Kreps Lutefisk
Liten kniv og gaffel, krepsekniv, (krepsegaffel) stor tallerken og skyllebolle. Fiskebestikk i stål og stor tallerken.

Skalldyrcocktail Snegler
Coupbestikk, liten skje og gaffel. Glass med underasjett. Liten skje, sneglegaffel, snegletang, dyp tallerken og sneglepanne.

Østers Frukt
Liten kniv og gaffel, østersgaffel, stor tallerken og skyllebolle. Liten kniv og gaffel, liten tallerken og skyllebolle.
Her gjelder også regelen om varm tallerken til varme retter og kald tallerken til kalde retter. Retter med smør og brød dekker man med kuvertasjett og smørkniv. Matretter som det blir en del restavfall etter bruker en gjerne avfallstallerken. (liten tallerken eller suppetallerken med underasjett).

Tilbake til Ting og tang

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner