Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Planlegg festen

Stor eller liten, formell eller uformell, få gjester eller mange – det er alltid like viktig å planlegge godt så man ikke får noen kjedelige overraskelser i siste øyeblikk. Med litt planlegging kan du selv delta og ha det gøy på festen.

Selve måltidet trenger ikke å være helt klart når gjestene kommer, men sørg alltid for at du har noe å servere ved ankomst. En liten munnfull til den første drinken smører tålmodigheten til gjestene dersom du er på etterskudd på kjøkkenet. Sørg for å sette på musikk og tenne alle lys før gjestene kommer, slik at gjestene føler seg velkomne dersom du ikke er klar selv. Nedenfor får du noen tips til hva du skal tenke på når du planlegger festen, og hva du kan gjøre for å slippe å være utslitt når gjestene ankommer.

· Bestem hvilken type fest du skal ha.
· Hvilke gjester vil du invitere.
· Heng opp nabovarsel minst en uke i forkant dersom du bor i bygård.
· Bestem meny og hva som skal drikkes til.
· Lag innkjøpslister.
· Se over duker, kuvertbrikker og servietter i god tid.
· Kjøp inn vin og annet drikke i god tid.
· Kjøp all mat som holder seg (tørrvarer etc.) i god tid. Ferskvarer kjøpes 1-2 dager på forhånd.
· Musikk er viktig! Sørg for at du har den musikken du ønsker å spille på festen. Lån av venner, eller spander på deg noen nye CDer slik at du har noe å variere i. Musikken er med på å skape den riktige stemningen.
· Kjøp blomster dagen før og la dem stå kjølig til de skal settes opp.
· Dekk bordet dagen før.
· Vask og rens grønnsaker og poteter dagen før. Pakk dem i plastposer og legg dem i kjøleskap.
· De fleste sauser kan lages dagen før og varmes forsiktig.
· De fleste desserter kan, eller skal, lages dagen i forveien.

Dagen for selskapet
· Råskrell poteter til selskap. Kok dem tidligere på dagen, avkjøl dem raskt og varm dem i kokende vann i et par   minutter, eller damp dem i persillesmør så sent som mulig før servering.
· Kok grønnsaker litt mer enn halvmøre tidligere på dagen, avkjøl dem i iskaldt vann, la dem renne godt av og   oppbevar dem tildekket. Kok opp rikelig med lettsaltet vann like før gjestene kommer. Da er det raskt å gi   grønnsakene det siste oppkoket før servering. Du risikerer ikke overkokte grønnsaker.
· Saus kan varmes og holdes varm i vannbad.
· Kjøtt og fisk til hovedrett trenger ikke være rykende varm når de serveres hvis tilbehøret er rykende varmt. Det er   bedre at det er kokt eller stekt akkurat riktig.

Brunch/lunsj
Brunch er et amerikansk fenomen og er en blanding av frokost (breakfast) og lunch. Det kan dekkes rundt bordet eller serveres stående buffet, men med mulighet for å sitte og spise.

Uformell middag
Det kan være søndagsmiddag, en hyggelig middag for gode venner midt i uken eller ganske enkelt for å feire at nå er sommeren kommet. Server to, høyst tre retter. Serverer du spesiell mat som rakefisk, bør du spørre på forhånd om gjestene liker det.

Formell middag
Avhengig av anledning bør det serveres minst tre retter til en slik middag, og du bør sørge for å ha sikret deg hjelp på kjøkkenet, selv om du lager maten, eller det meste av den, selv. Og du bør ha hjelp til servering. Spør venner og kjente.

Stående buffet
Skal man ha mange gjester til en mottagelse i forbindelse med ”rund dag” eller lignende, kan man invitere til stående buffet. Det bør likevel være plass til at gjestene har en stol å sitte på for å spise. Mat, tallerkener, bestikk og glass dekkes opp på et stort bord, gjerne plassert slik at gjestene kan gå rundt det for å forsyne seg. Maten består av kalde og varme retter, både fisk, skalldyr og kjøtt, samt salater, sauser og brød. I tilegg bør det stå ost og frukt på bordet. Desserten kan med fordel være kake, gjerne et par forskjellige, og kaffe.

Cocktailparty/tapas
Dette er vår tids vanligste form for selskap eller fest når det skal inviteres mange gjester. Det er ikke nødvendig med sitteplass til alle. Serveringen er ”fingermat” bestående av kalde og varme småretter og forskjellige drikker. Det er viktig med asjetter til maten, samt rikelig med papirservietter.

Hageselskap/grillfest
Om sommeren er det fristende å invitere til hageselskap. Også om man ikke har hage, men er rommelig terrasse. Serveringen kan være som til stående buffet/tapas. Eller du kan invitere til grill. Har du plass, og mot, kan du grille helt lam. Et lam på 18-20 kg rekker til 35-40 personer. Ellers kan du ha flere små griller og grille biffer, spidd med fisk, skalldyr, kjøtt, kylling og grønnsaker. Til grillmat hører det alltid store boller med salater, dressinger, sauser, dip’er og brød. Engangsservise og glass er praktisk, men bestikket bør være mer solid, i hvert fall hvis man har grillet kjøtt.

Fest med tema
Dette kan være frokost med champagne på 17. mai, avslutningsfest etter studiet, høstfest, valentine, halloween eller julelunsj. Disse festene kan ofte arrangeres som stående buffet med varme og kalde retter.

Tilbake til Ting og tang

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner