Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Litt om urterplanter

Basilikum
BasilikumKvalitet: Smaken er karakteristisk søtaktig og kraftig. Bladene er store, lett bøyde og svakt taggete. Det finnes mange forskjellige arter- mest grønne, men også med mørkt rødlilla blader.
Oppbevaring: Basilikum krever varme og mye lys. De må ikke oppbevares kaldere enn 10 °C, og tåler heller ikke trekk. Vanning hver dag er nødvendig, men ikke for mye. De anbefales ikke til tørking, men kan fryses.
Næringsinnhold: Basilikum inneholder eteriske oljer.
Bruksområder: Brukes som dryss over salater og er meget godt sammen med hvitløk, f.eks pesto. Basilikum passer til både fisk og kjøtt og svært godt til tomater. Den kan godt brukes til dessert.
Tilberedning: Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes både hele og hakket. Basilikum får sterkere smak når den varmes opp. Resultatet blir best dersom du tilsetter basilikum mot slutten av tilberedningstiden.
Dill
DillKvalitet: Bladene skal være grønne, friske og "fjæraktige".
Næringsinnhold: A- og C-vitamin og mineraler.
Bruksområder: Dill brukes som krydder til dryss på poteter, dillstuete poteter, til gravlaks, hvit saus, stuing, fisk og skalldyr.
Oppbevaring: Dill lagres kjølig i en tett plastboks eller en plastpose, eller settes i vann som roser. Snitt stilkene og sett den i varmt vann. Den selges også i potter, som må stå lyst. Vinterstid er det vanskelig å få den til. Dill kan tørkes.
Tilberedning: Alt brukes oppdelt eller helt.
Estragon
Estragon Kvalitet:
Smaken er litt bitter og pepperlignende med anisundertone. Bladene er smale og spisse.
Næringsinnhold: Estragon inneholder A- og C-vitamin, jod og andre mineraler.
Bruksområder: Smaken fremhever appetitten og gir god smak til mange retter som kylling, kalv og fisk, fylte tomater, risretter og til salatdressinger. Den er selvfølgelig en viktig ingrediens i bearnaisesaus. Bruk hele stilker med blad i eddik og olje.
Oppbevaring: Den lagres lyst og varmt, gjerne i et kjøkkenvindu, en balkongkasse eller i potter utendørs. Den liker ikke å bli "våt på bena".
Tilberedning: Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket, stilken brukes ikke. Estragon oppbevares best nedlagt på eddik. Lag en dressing av crème fraiche, limesaft, estragoneddik, frisk estragon, salt, pepper og litt majones, så har du en fin sommerdressing til salater og grillet fisk.
Gressløk
Gressløk Kvalitet:
Den skal være grønn, tynt rørformet, saftig og spenstig.
Næringsinnhold: Denne løken er rik på A-, B- og C-vitamin samt mineraler.
Bruksområder: Alt kan spises. Gressløk kan brukes i alle retter hvor man ellers bruker løk- som dryss på grønnsaker og poteter, i salater, supper, gryteretter, omeletter, eggerøre og på smørbrød.
Oppbevaring: Gressløk lagres skåret, så nær 0 °C som mulig, i plastpose eller i en tett plastboks. Den kan stå i en potte med jord i vinduskarmen og kan plantes ut.
Tilberedning: Denne løken klippes fint med saks eller brukes hel.
Koriander
KorianderKvalitet: Smaken er skarpt jordaktig. Den har tannete nedre blad og et finskåret øvre bladverk.
Næringsinnhold: Koriander er bra for fordøyelsen. Den demper oppblåsthet og luft i magen, og lindrer migrene.
Bruksområder: Bladene kan brukes til gryteretter, salater, sauser, fiskeretter og salsa. De kan også brukes i urteolje og urteblandinger. Er svært god til kylling.
Oppbevaring: Den lagres lyst og lunt. Pott den gjerne om, og sørg for god drenering med flis, stein eller lignende. Bruk ikke for mye vann. Knip av de øverste bla- dene etter hvert.
Tilberedning: Hele planten brukes hel eller opphakket. Kutt rødløk, tomater og litt chili i terninger, og bland sammen med litt olje, limesaft og frisk hakket koriander, og du har en enkel, men god salsa.
Kjørvel
KjørvelKvalitet: Kjørvel smaker litt av persille og anis. Bladene minner om persille, men både bladene og stilkene er litt hårete.
Næringsinnhold: Den er rik på A- og C-vitamin, jern og kalsium. Bladene kan trekkes til te som stimulerer fordøyelsen og lindrer kretsløpforstyrrelser, leverplager og kronisk slimhinnebetennelse.
Bruksområder: Bladene brukes som pynt til supper, forretter, salater og andre retter. Stilken og bladene kan du bruke i urteolje. Kjørvel kan brukes til det meste.
Oppbevaring: Om sommeren trives den best ute i en stor potte eller i en verandakasse, innendørs i vinduskarmen. Pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen. Den trenger blomstergjødsel ved vanning.
Tilberedning: Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Lag en kremsaus av fløte, kyllingkraft/fiskekraft, og kjør den på blender med kjørvel like før servering. Dette blir en god saus til kylling eller fisk.
Løpstikke
LøpstikkeKvalitet: Smaken minner om selleri. Bladene er store, dypt flikete og stortannete. De er mørkegrønne.
Næringsinnhold: NB! Gravide og mennesker med nyreproblemer bør ikke bruke denne urten.
Bruksområder: Brukes i supper, gryteretter og buljonger. Bruk bladene i salat og lag olje av urten.
Oppbevaring: Løpstikke egner seg ikke til å ha inne. Utendørs bør den ha en stor potte. Den kan bli opptil 1,5 m høy selv i potte. Klipp den jevnlig. Kjøper du en potte, og ikke skal bruke alt på en gang, så er det best å fryse den.
Tilberedning: Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket.
Oregano
Oregano Kvalitet:
Den er grønn og frisk.
Næringsinnhold: Dette er en av de mest antiseptiske plantene.
Bruksområder: Den passer godt som krydder til pizza, kjøtt og tomatretter, og til grønnsaker, pasta og ost.
Oppbevaring: Den kan med hell plantes ut på en solrik plass. Den kan oppbevares i potte i vinduskarm, i fuktig, men ikke vasstrukken jord. Kjøp lave planter som har vekstmuligheter.
Tilberedning: Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering ettersom koking ødelegger smaken og fargen.
Merian
MerianKvalitet: Smaken er søtere og mer krydret enn hos oregano. De tett grupperte bladene er små og grønne. Pottene skal ha fuktig jord, og planten skal være frisk uten gule blad. Lave planter er beste kjøp, da de har vektsmuligheter.
Næringsinnhold: Bladene inneholder A-vitamin, og merian er sammen med oregano regnet som de mest antiseptiske plantene.
Bruksområder: Denne urten er god å bruke i salater, salsa, relish, sauser, til kjøtt, ost, sammen med tomat, egg og fisk. I varme retter tilsettes merian like før servering. Stilker som legges på grillkullene gir maten en mild fin smak.
Oppbevaring: Merian kan med hell plantes ut, og kan fint stå i potte i vinduskarmen. Ikke vann for mye, og ikke for sterkt sollys midt på dagen. Gi den næring en gang iblant.
Tilberedning: Knip de ytterste bladene først. Et godt tilbehør til grillet kylling.
Persille
PersilleKvalitet: Kruspersille er toårig og har som navnet sier krusete blad. Den er den mest kjente av alle urter ivesten, har sterk grønn farge og er sprø og spenstig. Bladpersille har glatte, taggete blad som ikke er så sprø.
Næringsinnhold: Persille er meget rik på vitaminer, spesielt A- og C-vitamin, og har mye jern og kalium.
Bruksområder: Den spises som den er til pynt, fisk , suppe og omelett. Persille fremhever smak på mat, spesielt på andre urter. Tilsett den helst like før servering. Persille er et velkjent middel mot dårlig ånde, spesielt hvitløkslukt.
Oppbevaring: Persille lagres så nær 0 °C som mulig, gjerne i en tett plastboks eller en plastpose. Bunter kan også settes i vann. Kruspersille i potte trenger mye lys og næring. Den kan plantes ut og er toårig.
Tilberedning: Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks.
Rosmarin
RosmarinKvalitet: Den har nåleformede, mørkegrønne blad.
Næringsinnhold: Rosmarin inneholder eteriske oljer som har soppdrepende og bakterie bekjempende egenskaper. Den sies å hjelpe mot hodepine og dårlig ånde.
Bruksområder: Er svært godt til lam, vilt, gryteretter, tomatretter og bakverk. Kan brukes til dessert i form av rosmarinis/ sorbet. Er en svært sterktsmakende urt, derfor må du ikke bruke for mye.
Oppbevaring: Gi rosmarin lys, næring og en lun plass. Har du den ute, bør du ta den inn om vinteren. Den er eviggrønn og flerårig. Store planter kan skjæres ned og bladene kan tørkes, eller ha den i olje eller eddik.
Tilberedning: Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bruk ikke stilken.
Timian
TimianKvalitet: Bladene er små og grønne. Den er eviggrønn og flerårig.
Næringsinnhold: Den har sterke antiseptiske egenskaper.
Bruksområder: Timian er en av hovedingrediensene til bouquet garni og er fabelaktig til lam. Kan brukes til både kjøtt og fisk. Brukes svært mye til retter med tomat og er meget god i ertesuppe.
Oppbevaring: Timian egner seg godt i potter. Den liker veldrenert jord, der den skal vannes sparsomt: La jorden i potten være på grensen til tørr. Gjødsle bare av og til. Potten må stå på et solrikt sted. Den er svært lett å dyrke ute. Bladene er fine å tørke eller de legges på eddik eller olje.
Tilberedning: Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bak tomater i ovnen med olivenolje, timian, salt og pepper.

Kilde: www.bama.no

Tilbake til gourmetmat

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner