Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Buffet for glade maidager

Velg deg hvitt kjøtt, og invitér på den vårlige buffeten "tema med variasjoner"! Små som store elsker hvitt kjøtt, så la gjestene oppleve alle de vårlige smakene i kombinasjon med det lette, hvite kjøttet! Og det søte punktum er pyntet som maiblomsten, i rødt, hvitt og blått!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har denne måneden fått matkonsulent Liv Leira til å komponere en vårlig og velsmakende tema-buffet. Hun deler først noen råd om planlaggingen, for det er mye som kan gjøres dagen i forveien!

Buffet for glade maidagerDette kan gjøres ferdig dagen før:
* Til sitronstekt kalkunfilet:
Steke kalkunfileten, skjære den opp når den er kald og pakke i folie
* Til kyllingspidd med mangoglaze:
Steke/marinere kyllingspiddene
* Lage suppe, sauser og dressinger
* Steke butterdeig til fylte egg og butterdeigssnipper til suppen
* Skylle salat, oppbevare i boks med lokk i kjøleskap
* Lage fyll til eggene
* Lage iskake
* Dekke/pynte bord og gjøre klart bestikk og serveringsfat

Sitronstekt kalkunfilet
(6-8 personer)
1 stor kalkunfilet
smør til steking
salt og kvernet pepper
1 sitron i skiver
5 båter uskrelte hvitløk
grener av friske urter f.eks. estragon, salvie eller timian

Kalkunfileten brunes lett i en stekepanne. Krydre med salt og kvernet pepper. Legg sitronskiver, et par klatter smør, grener av friske urter og hvitløk (trykk hvitløken lett med en kniv) i bunnen på et ildfast fat. Legg på kalkunfileten og stek i ovn ved 180 °C til kjernetemperaturen viser 68 °C. Øs sjyen over fileten under steking. Ta ut fileten og mos hvitløkene med en gaffel. Ha på ½ dl kokende vann og sil sjyen. Dette blir fin smakstilsetning i en god saus! La fileten hvile minst 15 minutter før den skjæres opp. Skal fileten serveres kald neste dag, avkjøles den helt, pakkes i folie og oppbevares kaldt. Server med nypoteter, aïoli, salat, søt chilisaus og urtedressing.

Kyllingspidd med mangoglaze
6 kyllingfileter
18 trespidd

Mangoglaze/marinade:
1 dl mangochutney
1 ss honning
1 ss soya
1 ss sesamolje
1-2 ts sambal olek/chilipasta
smak til med litt sitronsaft
salt og kvernet pepper

Del kyllingfiletene i tre på langs. Træ dem på spiddene. Bland sammen alle ingrediensene til mangoglazen. Pensle over kyllingspiddene. Stek dem raskt på hver side i litt smør eller olje på middels varme og etterstek noen minutter i stekeovn ved 180 °C. Eventuelt kan de stekes raskt i en panne, avkjøles og varmes opp i ovn/grill rett før servering.

Tilbehør:

Urtedressing
1 1/2 - 2 beger lettrømme
1 dl hakkede urter
litt sitronsaft
salt og kvernet pepper

Bland alle ingrediensene og smak til.
Søt chilisaus
Salat
Blandet salat, reddiker, fennikel, fetaost, asparges, vannmelon og blå stemorsblomster til pynt.
God olivenolje og balsamicoeddik

Poteter
1 1/2 kg små nypoteter evt. partypoteter
4-5 ss grovt havsalt

Ha potetene i en kjele og hell kokende vann over potetene så det så vidt dekker. Dryss over havsalt. Kok potetene møre uten lokk. Saltet vil da feste seg rundt potetene.

Aïoli
2 pk majones (200 g) evt. hjemmelaget majones
3 båter revet hvitløk
sitronsaft
salt og kvernet pepper

Bland majones, hvitløk og smak til med sitron og krydder. Smaker deilig til nypoteter.

Kremet fruktsalat
4 ss yoghurt
4 ss majones
2 ss rømme
1-2 ts dijonsennep
1-2 pærer i biter
½ agurk i biter - uten frø
ca. 2 ts sitronsaft
salt og kvernet pepper
1-2 skiver vannmelon
evt. noen blå druer

Bland alle ingrediensene til dressingen. Skrell og del agurken i to på langs og skrap ut frøene med en teskje. Ha biter av agurk og pære i blandingen. Smak til med sitron og krydder. Sett kaldt til den skal serveres. Pynt med biter av vannmelon, agurk eventuelt noen blå druer rett før servering.

Fylte egg
6-8 egg
2 ss crème fraîche
2 ss majones
1 ts dijonsennep
1 ss ravigottesaus
1/2 finhakket rødløk
salt og kvernet pepper
noen dråper tabasco
litt sort kaviar og kryddergrønt til pynt
2 tinte plater butterdeig
1 egg
sesamfrø

Hardkok eggene, avkjøl og del dem i to på langs. Ta ut plommen og bland dem med crème fraîche, majones, sennep, ravigottesaus og finhakket rødløk til kremet konsistens. Smak til med krydder. Settes kaldt til det fylles tilbake i eggene. Kjevle butterdeigsplatene litt ut på lengden. Skjær ut ovale eller runde stykker, fire på hver plate. Pensle med sammenvispet egg og dryss over litt sesamfrø. Stek dem noen minutter på 200 °C til de er lett gylne. Avkjøl og del dem i to. Legg et fylt egg på hver butterdeigbunn og sett butterdeigstoppen ved siden av. (Ikke la eggene stå på butterdeigsbunnene over tid, da blir de bløte). Pynt med litt sort kaviar og kryddergrønt.

Aspargessuppe
1 bunt asparges
1 pose aspargessuppe
ca.6 dl vann eller halvparten vann tørr hvitvin
1 ½ dl matfløte
2 ss hakket frisk koriander
1 eggeplomme
salt og kvernet pepper
evt. litt sitronsaft

Skjær/knekk bort den nederste delen på aspargesen. Skrell aspargesen og del dem i grove biter. Legg toppene til side, kok dem noen få minutter i lettsaltet vann og avkjøl i iskaldt vann.

Ha posen med asparges i en kjele og spe med vann, vin og matfløte. Kok opp. Ha i aspargesbitene. La suppen koke noen minutter til aspargesen er mør. Tilsett koriander og kjør aspargessuppen glatt med en stavmikser. Ha i en eggeplomme og rør om. Ikke la suppen koke etter at du har hatt i eggeplommen. (Lages suppen på forhånd, og skal serveres varm, tilsettes eggeplommen når den varmes opp igjen). Smak til med sitronsaft og krydder. Suppen smaker like godt varm som kald. Server suppen i små glass sammen med sprø butterdeigsnipper med speket kalkunfilet og aspargestopper.

Sprø butterdeigssnipper med speket kalkunfilet og asparges
1 plate tint butterdeig
1 egg
sesamfrø
aspargestopper
1 pk speket kalkunfilet/spekeskinke

Del butterdeigsplaten i ca. 12 biter (delt fra den korte siden). Trykk dem lett ut med håndflaten. Pensle med sammenvispet egg og dryss på sesamfrø. Stek dem ved 200 °C til de er gylne. Avkjøl. Legg på en aspargestopp og tvinn speket kalkunfilet rundt. Server til aspargessuppen.

Kylling og pølsesnacks
I pose ferdig grillet kylling overvinge/klubber
1 pk wienerpølser/grillpølser av kylling og kalkun

Sett stekeovnen på 200 °C. Legg kyllingklubbene i en langpanne med bakepapir og varm dem noen minutter. Trekk wienerpølsene og del dem i to. Skjær små skrå snitt i grillpølsene og stek dem i en panne med litt smør eller legg dem sammen med kyllingklubbene noen minutter i ovnen. Server kyllingklubber og pølsesnacks med fruktsalat og tilbehør.

Iskake i rødt hvitt og blått

Nøttebunn
2 ½ dl malte nøtter eller mandler
2 ½ dl melis
4 eggehviter

Mal nøttene eller kjør dem i en matprosessor. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn. Stek kaken i en smurt springform 22-24 cm ved 160 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl.

Vaniljeis
8 eggeplommer
2 dl melis
6 dl kremfløte
2 vaniljestang
500 g jordbær
ca. ½ dl eggelikør (kan sløyfes)
noen stemorsblomster til pynt
1 marengstopp eller litt pisket kremfløte i sprøytepose

Pisk sammen egg og melis til eggedosis. Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut vaniljekornene og bland inn i eggedosisen. Stivpisk kremfløten og vend inn i eggedosisen. Ta nøttebunnen ut av formen. Vask formen og legg nøttebunnen tilbake i formen. Mos 10 -12 jordbær og bland med litt sukker. Hell på iskrem, moste bær og eggelikør i tre lag. Sette isen fryseren til den skal brukes. Legg over plastfolie når isen har stivnet. Pynt kaken rett før servering.

Pynt
Del jordbær i skiver og legg dem rundt i 2-3 lag som en blomst. Legg på stemorsblomster og avslutt med en marengs/kremtopp i midten, som en maiblomst. Pynt med jordbær og stemorsblomster på fatet. Server resten av bærene ved siden av.

Klide: Matsiden.no og Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Tilbake til gourmetmat

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner