Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Sopp typer

Sjampinjong
Sjampinjong er en skivesopp. Champignon betyr sopp på fransk. Det finnes hvit og brun sjampinjong. Den brune kaller vi ofte aromasopp, nettopp fordi den har noe mer smak enn vanlig hvit sjampinjong. Hvit sjampinjong er den soppen som er lettest tilgjengelig i butikkene, og den har blitt meget populær. Vi selger norsk og hollandsk sjampinjong. De dyrkede sjampinjongene er egne arter som ikke finnes i naturen. Hvit sjampinjong skal være kritthvit med lukket hatt for å kunne betegnes som førsteklasses, selv om den faktisk er best på smak når den er blitt moden, dvs. når hatten åpner seg og skivene kommer til syne.

Aromasopp
Aromasopp eller brun sjampinjong som den også kalles, har mange av de samme egenskapene som hvit sjampinjong, men er fyldigere og mer aromatisk i smaken. Soppen er velegnet til alle kjøttretter, passer godt på grillspyd og setter en ekstra spiss på supper, stuinger og gryteretter.

Portobello
Portobello importeres fra Holland. Det er en stor og flat brun sopp med mørkebrune skiver. Den har fast konsistens og smaken er litt nøtteaktig. Soppen er meget holdbar dersom den blir oppbevart mørkt, luftig og kjølig. Den er rik på B-vitamin og mineralene jern, kalium og selen.

Kantarell
Kantarell er en velkjent skogssopp som egner seg godt til steking eller stuing. Soppen kan også tørkes. Smaken er litt krydret med en ettersmak av pepper. Kantarellen kan brukes alene eller sammen med andre sopper. Traktkantarell kalles også høstkantarell og er en ettertraktet matsopp. Smaken minner om kantarell, men er litt mildere og rundere. Traktkantarell egner seg godt i supper og sauser. Fargen på både hatt og stilk er eggeplommegul. På store sopper er hatten traktformet med bølget kant. Ribbene/foldene under hatten vokser et stykke ned på stilken. Den er viltvoksende i Norge. Konsistensen er fast. Smaken er behagelig og litt krydret med pepperlignende ettersmak. Vanligste voksested er i mose.

Traktkantarell
Traktkantarell er viltvoksende i Norge. Den er mye mindre enn vanlig kantarell. Stilken er tynn, hul og gul. Hatten er brungul og formet som en trakt som går ned i den hule stilken. Den har også riller under hatten. Smaken er meget god, rund og mild. Soppen skal være tørr, men ikke inntørket.

Steinsopp
Steinsopp er en rørsopp. Det finnes flere arter, for eksempel rødbrun steinsopp, bleklodden steinsopp og sommer steinsopp. De regnes sammen med traktkantarell som de aller beste matsoppene vi har og den er viltvoksende i Norge. Steinsopp er en rørsopp. Det finnes flere arter, f.eks. rødbrun steinsopp, bleklodden steinsopp og sommersteinsopp. De regnes sammen med traktkantarell som de aller beste matsoppene vi har og den er viltvoksende i Norge.

Fåresopp
Fåresopp anbefales brukt rå sammen med andre sopper, i stuinger eller helstekt alene. Soppen har et hvitt porelag, og kjøttet går fra hvitt til svakt grønngult avhengig av soppens alder. De yngste soppene med hvitt kjøtt regnes som mest velsmakende. Kjøttet er fast. Fåresopp er viltvoksende i Norge.

Enoki/Enokitake
Enoki er det japanske navnet på vår egen hjemlige vintersopp, som vi kan finne på løvtrær (ikke bjørk) i milde vintre. Enokisoppen dyrkes på en spesiell måte som gjør stilkene lange og tynne med små hatter. De som selges her i landet er dyrket i Danmark. Enoki skal være hvit, fast og sprø. Smaken er aromatisk.

Østerssopp
Østerssopp (engelsk: oyster mushroom) er en skivesopp. De selges hele eller oppdelte og regnes av mange som en delikatesse. Den meget fyldige smaken minner litt om kalvekjøtt og aromaen om valnøtter. Denne arten importeres hovedsakelig fra Nederland og Italia. Flere arter er viltvoksende i Norge. Men som matsopp er blågrå østerssopp vanligst hos oss. Den vokser på gamle edelløvtrær som eik, rogn, ask og alm. Hatten er nedbøyd, lysebrun eller gråaktig, og ikke slimete og fri for trykkskader eller inntørking. Skivene bør være lyse og rene.

Shiitake
Shiitake er en eksotisk gjest fra Kina, Korea og japan som dyrkes på eiketre etter en mer enn tusen år gammel oppskrift. Shiitake er en velduftende og raffinert sopp som kjennetegnes av en fin og mild soppsmak. Den bør ha jevn farge og være fri for misfarging eller tydelige klemskader. Små snitt i hatten har ingen betydning. Fordi shiitake er en veldig tungt fordøyelig sopp, bør den kokes/stekes godt før bruk.

Spissmorkel
Ekte morkel er en vårsopp. Vi selger kun importert sopp. Den har en knudrete, spiss og brun hatt. Soppen har tynne vegger og er hul innvendig. Smaken er meget god. Den regnes som eksklusiv.

Kilde: www.bama.no

<<< Tilbake til sopp

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright 2014 by Gourmetklubben Mat og venner